Medskapande fans: Touhou och My Little Pony

Anton, en av de personer som är med och utvecklar Joystick Challenge, delar i detta inlägg med sig av sin kunskap om fan-kulturen. Tack Anton!

Touhou

Ett av de troligtvis bästa exemplen på “medskapande fans” som kommit från spel har spelserien Touhou i botten. Touhou är en så kallad SHMUP (shoot’em’up) i underkategorin Bullet Hell, vilka är spel som går ut på att flyga framåt och skjuta ner saker men utan att själv bli träffad. Såhär ser Touhou ut in-game:


Det som skiljer detta spel från andra i samma genre är att man spelar som så kallade Mahou Shoujo (Wikipedia: a sub-genre of Japanese fantasy anime and manga which feature young girls who use magic) och det finns story bakom allt som sker i spelen. Vad som hände sedan är dock helt fan-skapat, för runt dessa spel finns väldigt engagerade fans. Just den bana som spelas i länken ovan är mot en karaktär som heter Flandre Scarlet och hon är en hemlig boss i ett av spelen. Hennes musiktema, som senare döpts till U.N. Owen Was Her? (en förvanskning av “she’s unknown”) väldigt populärt.

Eftersom japanska fans är väldigt dedikerade (i stil med My Little Pony: Friendship is Magic-fansen) så har det ur Touhou-spelen utvecklats t.ex. anime, dans och nyskapad musik, exempelvis:

En musikvideo där man satt text till musik samplad från spelen samt animerat karaktärernas storys och karaktärsdrag:

Musik baserad på karaktärerna:

Cirno’s Perfect Math Class (texten är underbart galen):

Kill the Night:

Bad Apple “originalet” (fansamplingen):

Bad Apple med japansk klassisk dansare (riktig människa):

Flandres theme i en mer stilistisk video

Symfoniarrangemang:

Anime:

Självklart har mycket av detta stora likheter med det som fans skapat kring Hatsune Miku som även hon har fanskapad anime, musikvideos och liknande. Det finns till och med ett fan som skapat ett augmented reality-set vilket gör att han kan vara ute och gå med Hatsune Miku, leka med henne och liknande. Som sagt, alla fans är inte sunda. Men hon har inte spel som bakgrund, så passar egentligen inte in här.

Läs mer om Touhou på Know Your Meme.

My Little Pony

Den senaste versionen av My Little Pony: Friendship is Magic (MLP:FiM) har väldig dedikerade fans som kallas “bronies“, och de uppvisar en skaparglädje utan dess like. Serien skapades av Genndy Tartakovsky, samma kvinna som står bakom Dexter’s Laboratory och en bunke andra smarta tecknade serier. Baserat på denna serie har fansen skapat:

Spel: ett MMO (Massively Online Multiplayer Game) vilket man dock fick lägga ner när det nästan var klart, ett fightingspel, ett rollspel och antagligen en bunke småspel. 

Musik: Serien har en tradition av att använda musik i avsnitten som ofta är baserad på musikallåtar på samma tema som låten man sjunger (musikalnerdar älskar ofta MLP:FiM), men fansen har också själva skapat musik till serien – det finns till och med ett rockband baserat på serien.

Videos: Allt från väldigt välproducerade musikvideos som använder klipp från serien:

…till egna “avsnitt” helt skapade av fans:

Sedan har vi den mer udda sidan av MLP:FiM-fansen: skräcken och porren varav skräcken är rätt intressant. Det mest kända exemplet är antagligen “Cupcakes” som har en egen meme-sida. Den berättelsen har gett karaktären Pinkie Pie ett ganska mörkt rykte vilket bland annat lett till denna väldigt välanimerade video:

Kan väl säga att fans intresserar mig. ;)  Ofta betydligt mer än själva serierna. En ganska ny företeelse är hypen kring Adventure Time, den kommer växa tror jag.

Richard

Richard jobbar på forskningscentret Medea på Malmö högskola.