IMG_4800

Låt mig berätta om spelhögtiden Winter-een-mas

Ibland är det kul och nästan underligt hur en märkliga idé plötslig kan få eget liv.

För omkring tio år sen gav serietecknaren för den webbaserade serien Ctrl+Alt+Del sin huvudkaraktär Ethan den ljusa idén att starta en spelhögtid. Denna högtid döptes till Winter-een-mas (förkortas Weemas). Det var bara en konstig idé men Tim Buckleys (serietecknaren) läsare gillade konceptet och började sakta men säkert fira högtiden på riktigt och sen har Winter-een-mas bara fått fler och fler anhängare ju mer tiden gått.

Idag firas Winter-een-mas av spelare både här och där runt jorden. Det är lustigt hur en udda idé bara kan slå rot på det där viset och sen få eget liv. Winter-een-mas-veckan sker under januaris sista vecka och den sista helgen i månaden är högtidsstunden. Det finns inga bestämda regler hur man firar högtiden. Huvudsaken är att man hyllar spelande på något vis. Det kan innebära att skriva tackbrev till spelutvecklare, baka en spelrelaterad tårta eller något så enkelt som att spela tillsammans med goda vänner denna helg. Varje och en får själv avgöra vad Winter-een-mas innebär för dem.

Jag tillhörde en av de där läsarna. När jag hörde om högtiden presenterade jag konceptet för min spelförening Terebi Ge-mu (som ni sett närvara under åtskilliga Joystick-konserter) och alla tyckte det lät som en kul idé. Sen 2006 har Terebi Ge-mu firat Winter-een-mas och föreningen gör det genom att klara så många spel som möjligt under 72 timmar. Dessa 72 timmar har nyss påbörjats i skrivande stund.

JOYSTICK 6.0-KICKOFF PÅ SPELENS HUS
Målet är att kollektivt klara så många spel som möjligt under en helg. Dessutom finns det en avklarat-lista där spel ständigt adderas allteftersom man klarar nya spel. Därmed växer listan varje år och fler och fler spel blir s.k. låsta. Poängen är att alltid klara spel som inte redan klarats. Klicka här för att se listan av avklarade spel.

Genom att delta i föreningens aktivitet att klara spel har du chansen att vinna biljetter till Joystick 6.0. Ju mer du klarar desto större är chansen att du vinner!

Något som är nytt för i år är att föreningen även kommer livesända eventet från Spelens hus i Malmö. Det innebär att man visar upp några av spelen som spelas under helgen. Utöver det kommer det även hållas ett event för Joystick 6.0 på lördag eftermiddag som också kommer sändas live. Så ha gärna Twitch-kanalen på sådär i bakgrunden för att följa skojigheterna.

Om du istället bor i Malmö med omnejd är du varmt välkommen att ansluta dig till oss på Spelens hus som du finner på Ystadvägen 42 (tredje våningen) i Malmö.
Genom att delta på plats i Spelens hus får du även möjligheten att i någon grad påverka Joystick 6.0 så ta dig gärna dit och anslut dig till kampen att klara spel!

Obs! Det krävs medlemskap i föreningen att delta men kostnaden är 50 kronor och ger ett årslångt medlemskap i föreningen.

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.