Batman_2

Dagens spelmelodi: Batman (NES) – Streets of Desolation (1989)

Alla som spelat Batman till NES känner till den här låten. Den är ett praktempel på en låt som tränger sig djupt in i hjärnstammen och tar fäste utav ren envishet eftersom spelets utmaning tvingar spelare till upprepade omspelningar. Då är det tur att Streets of Desolation är en så pass bra låt att man inte har något emot att höra den några 100 gånger.

Låten är förvisso från spelets första bana och det är oftast just den melodin i spel som folk tenderar att minnas men de som lyckats ta sig längre in i spelet vet också att låten återvänder i spelets sista akt och det är här den för evigt brändes fast i minnet på oss.

Jag har sett så många fall offer för sista nivån i Batman. Jag har sett det ske bland vänner, via Twitch-sändningar och denna Winter-een-mas antog en bekant utmaningen men det tar oftast tyvärr stopp vid Jokern. Han är en seg rackare och man får så kort tid att acklimatisera sig till hans attackmönster. Och när man dör landar man i botten av klocktornet och måste göra om processen, om och om igen, till vansinne. Det hela slutade dessutom med att någon slog av enheten efter otaliga timmars försök. Ouch.

Streets of Desolation och musiken i Batman i överlag är är komponerad av Naoki “N-Kodaka” Kodaka. Denna herre är även huvudansvarig för Sunsofts fantastiska musik från just NES-perioden. Räkna med att höra mer från Sunsoft och Kodaka i framtiden.

Här kan ni höra originalet från NES-spelet.

Mega Drive fick också Batman-spel och bra musik men Streets of Desolation lyser med sin frånvaro så det tog den här personen hand om och skapade en remix inspirerad av ljudchippet i Mega Drive.

Här har vi någon som prövat på att leka med en mer orkestrerad version med stråkar. Streets of Desolation är ganska tydligt en rocklåt med sitt påfrestande trumtempo och riviga gitarrer men det fungerar förvånansvärt väl ändå.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.