FE2BoxFront

Dagens spelmelodi: Frontier: Elite 2 (Amiga) – Main Theme (1993)

Om man skall beskriva Frontier: Elite 2 med ett ord känns “ambitiöst” passande. Ur både den ena och andra aspekten.

Elite var ett ett rymdspel från 1984 av David Braben och Ian Bell som fokuserade sig på handel, kommers och förhållandevis lite action. När det sen var dags för uppföljaren Frontier: Elite 2 sparades det sannerligen inte på krutet. Ambitionerna var större och det resulterade i ett större, mer realistiskt modellerat öppet universum där det gick att rentav landa på planeter. En linjär berättelse fanns det ingenstans att finna utan spelaren valde själv sin karriär och hur denne ville spela. Det är ett väldigt tidigt s.k. sandlådespel likt Elderscrolls, fast i rymdmiljö. Ni skulle också kunna kalla det ett Eve Online utan onlinekomponenten.

På musikfronten använder Frontier: Elite 2 i överlag mycket av klassisk musik från kompositörer som Wagner, Grieg och Strauss men det finns två originalmusikstycken med i spelet som är komponerade av David Lowe. En av dessa är stycken är introsekvensen och spelets tema.

När man lyssnar på stycket är det svårt att inte höra hur Lowe är kraftigt inspirerad av John Williams musikaliska stil. Pampigheten lyckas likväl välla ut genom högtalarna trots den tydliga MIDI-begränsningen. Det är ett fantastiskt stycke spelmusik i sin egen rätt men jag skulle vilja be er att även följa händelseförloppet i videon nedan för att se hur genomtänkt allt är.

Bombastisk introduktion följs upp av ett försiktigt lugn medan kameran panorerar över planetlandskap. När fiendeskepp uppenbarar sig kan man höra dunkla samt förtryckande toner som kort därpå övergår till mer jubilerande musiknyanser. Skickligt synkade laserskurar och explosioner avslutar det hela med en storslagen triumf.

Det är ett välkonstruerat och narrativt drivet intro för sin tid när det kommer till hur musik och bild samverkar. För även om spelet inte har mycket egenskapad musik har det sitt huvudtema och där går musiken helt i linje med Frontier: Elite 2:s övriga astronomiska ambitioner.

Även om det är ganska tydligt att den här låten hade kunnat fungera väl i ett orkestrerat sammanhang så tänkte jag dela med mig av den här tolkningen.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.