halo3screen4

Dagens spelmelodi: Halo 3 (360) – Finish the Fight (2007)

Vissa melodier kryper in under skinnet på oss. Dagens musikstycke är en sådan låt för mig.

Jag har alltid uppskattat Martin O’Donnells ikoniska Halo-tema. Det är enligt min mening en av de mest karaktäristiska spelteman vi har i modern tid. Jag har svårt att väja mig för bombastiska tongångar, körsång och bleckblåsinstrument som spelar med full kraft. Halo gör det bättre än många andra.

Det skulle dock visa sig att allt som behövdes för att få min fulla uppmärksamhet var att addera lite pianoklink. Att skapa lite lugn i kontrast till det annars pampiga verket skulle visa sig bli ett genidrag när Bungie gjorde sig redo att avslöja Halo 3 i en trailer från 2006.

Allt börjar med några försiktiga pianoackord. Allt känns ödesmättat. Kort därpå sluter en kör upp med den försiktiga och trevande melodin som följs upp av ytterligare några pianoackord. När Master Chief sen gör entré en minut in i trailern sväller orkestern rejält. Ljudnivån stiger och förföljs av pianoackordet. Sen spelas det fem distinkta pianotoner som direkt upprepas av en herrans massa stråkar. Härifrån tar sen det traditionella temat vid innan allt avslutas med storslaget trumpetande och munkkör. Exceptionellt bra.

För mig är den här låtens klimax dom där fem tydliga pianoslagen. Om man vill få mitt arm- och nackhår att ställa sig i givakt utan att behöva kittla mig bakom örat så spelar man upp det här stycket på hög volym. Det slår sällan fel.

Det mästerliga musikstycket.

Den minst lika mästerliga trailern som utnyttjar musiken på bästa vis.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.