ninja

Dagens spelmelodi: Ninja Gaiden (NES) – Unbreakable Determination (1991)

Nu var det dags för ett sånt där råsvårt NES-spel igen. Den här gången tittar vi på ett spel där det krävs genuina ninja-reflexer i fingetopparna för att klara av. Just det ja, musiken går inte av för hackor den heller.

Oändligt med respawnande fiender, vilda djur som vill döda dig, fågelfanskap som alltid är på fel plats vid fel tidpunkt och en knock back-stöt som inte är utav denna världen. Detta och mycket mer utgör Ninja Gaiden, även känt som Shadow Warrior här i Europa. Det är ruskigt oförlåtande spel vars tempo galloperar, likt dess ninjahjälte Ryu Hayabusa, framåt i ett rasande tempo.

Detta hektiska actionspel ackompanjeras av minst lika hektisk musik. Ninja Gaiden är inte enbart känd för sin vansinniga utmaning utan även att vara ett spel som använde sig av mellansekvenser för att berätta en historia, något som var sällsynt på 80-talet. I dag skall vi dock inte fokusera på någon mellansekvens eller intromusik. Vi skall lyssna på den väldigt korrekt döpta låten Unbreakable Determination som är en rapp dänga som spelas en kort stund på nivå 4-2 när Ryu bryter igenom fiendernas linjer för att ta sig över en bro för att nå deras fäste, en ruin i Amazonas-djungeln. Den som dessutom lyckats med bragden att klara spelet vet att det även är musiken som spelas under eftertexterna.

Bakom musiken står Keiji “More Yamasan” Yamagishi och Ryuichi Nitta, som bägge då arbetade för Tecmo. I dag arbetar ingen av dem aktivt inom spelbranschen även dom bägge två komponerar musik och då och då arbetar ihop på olika spel- och icke spelbaserade projekt. Jag vill att ni även tar er tid att lyssna på trance-remixen jag hittade. Visst kan ni föreställa er att folk på en dansklubb utan problem skulle ställa sig upp och röja järnet till den här låten helt omedvetna om dess spelursprung? Bra musik är bra musik.

Basilisk Minefield direkt från Ninja Gaiden på NES

Trance-version som känns direkt tagen från 90-talets neonlysande dansgolv

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • Axel Olsson

    Så fruktansvärt rivig!