Remember Me - Box Art PS3

Dagens spelmelodi: Remember Me (multi) – Niin the Hunter (2013)

Ibland snubblar man över saker som gör att man ändrar sina första planer. På grund av att en sådan situation har uppstått kommer ni nu bjudas på en text om fjolårets Remember Me som har ett i högsta grad spännande soundtrack.

Den här artikelns ursprungliga syfte var att tala om ett musikstycke från 2008-spelet Alone in the Dark men när jag började min undersökning och faktakontroll kom jag till insikten att kompositören, fransmannen Olivier Deriviere, låg bakom musiken till ett annat spel vars musik jag finner fascinerande. Jag talar om Remember Me, ett actionspel som släpptes förra året och utvecklades av den franska spelstudion Dontnod. Det så mycket mer att säga om Niin the Hunter eftersom det kokar över av experimentlusta och har ett väldigt vågat övergripande tema där ljudfilter och diverse effekter fyller funktion.

Till att börja med hade jag rekommenderat er att lyssna på stycket med ett par hörlurar så ni tydligt kan fånga upp alla små detaljer och nyanser som gömmer sig i låten. Jag gick t.ex. själv med hörlurar på stan när den här melodin började spelas och jag kontrollerade både en och två gånger att min hörlurssladd inte glappade. Jag blev nästan sur för jag trodde att mina hörlurar hade slutat att fungera korrekt p.g.a. det elektroniska brus som gjorde inhopp då och då. När låten var över förstod jag dock att det faktiskt var en del av musiken och mina hörlurar mådde tack och lov fortfarande bra. Ett snyggt men skrämmande trick.

Niin the Hunter är fullproppat till bredden av märkliga effekter och ljudfilter. Det uppstår förfalskade ljudglapp och hack. Alltsom oftast spelas toner uppe på varandra. Ljud och musik tonas in och ut konstant. Brus, modemtjut och reverbs avlöser varandra. Fundamentet är ett orkesterstycke men det är omgivet av mängder av andra typer av elektroniska instrument, synthiga toner och musikinfluenser från t.ex. The Day Stood Still och liknande science fiction-filmer från mitten av 1900-talet. Det är klassiskt instrumentalt framförande som med full kraft kolliderar med det elektroniska och moderna. Resultatet är fängslande.

Remember Me är ett spel där man som den kvinnliga minnesjägaren (legoknektar med förmågan att radera och redigera folks minnen) Niin försöker återskapa sitt eget raderade minne i ett framtida Neo-Paris. Musiken och framförallt det här stycket följer temat kring att återuppbygga, att skapa ordning av kaos och anarki. För anarki och kaos är precis vad som råder rent musikaliskt i början av Niin the Hunter innan saker sakta men säkert pusslas ihop och blir mer strukturerat och förståeligt. Det är alltid kul när det känns att det ligger lite omsorg och tanke bakom hur man komponerar musik utifrån en film eller spels tematik. Att exempelvis skapa musik- och ljudglapp i ett spel om just minnesluckor är helt enkelt att tänka ett steg extra. Därför är musiken i Remember Me värd att minnas och beundras.

Niin the Hunter – huvudtemat för Remember Me. Lyssna gärna med hörlurar för bästa effekt.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

 • MaxHeadroom

  Låter som en mashup i Glitch stil.

  I like.

  Men omöjligt att spela live skulle jag tro.

  • http://www.Pausat.com Alexander

   Högst trolig att den är omöjlig att spela upp live ja. Men bara för att förtydliga. Allt i bloggen och dagens melodier är inte tänkta att ses som potentiella Joystick-stycken. Det kan mest ses som tips och liknande.

   Ni är som sagt också varmt välkomna att lämna egna förslag om bra spelmusik här eller på sociala medier. Vi lyssnar på er både här och där :)