suiko wall

Dagens spelmelodi: Suikoden (PS1) – Into a World of Illusion (1997)

Om vi fortsätter på temat “Alex är ett emotionellt vrak” så är det dags att tala om en personlig och tårdrypande upplevelse från Joystick 3.0.

Under Joystick 3.0 från 2010 stod det två låtar från rollspelserien Suikoden-serien på programmet. Opening från Suikoden 2 samt Into a World of Illusions från det första spelet i serien, bägge två komponerade av Miki Higashino. Hennes diskografi består av musik från Gradius, Life Force, Teenage Mutant Ninja Turtles, Super Probotector och hon blev huvudansvarig för musiken i Suikoden-serien. Hon lämnade Konami i 2002 p.g.a. ökad arbetsbörda, giftermål och för att hon skulle bli mamma.

Jag skriver mycket om musik parallellt med upplevelser. Hur mycket av musiken i spel är en viktig del av helhetsupplevelsen, hur spelmusik skapar nostalgiska länkar med oss som spelat spelen. Musik i sig är vackert med men oftast krävs det en personlig relation till spelet för de flesta av oss skall uppskatta stycket på bästa vis. I dag kommer jag berätta om ett för mig okänt stycke som tog mig med storm, tack vare Malmö symfoniorkesterns framförande.

Jag har spelat Suikoden men det är inget spel som stuckit ut i mängden för mig, inte musiken heller för den delen. Döm om min förvåning när när den fladdrigt lekfulla melodin fick mig i sitt smekande järngrepp med sina vackra och stillsamma stråkar och flöjter. Jag var nästan omedelbart rörd av musiken men inte på samma vis som i t.ex. Halo 3. Nu var det ingen gåshud som signalerade känslosvall utan istället började ögonen tåras och porla nerför mina kinder. Oväntat. Här satt jag i ett fullsatt konserthus, lyssnade på en okänd melodi från ett spel jag inte hade relation till och blev helt uppriven och lycklig medan tårkanalen hade svår att sluta droppa. DET är musikens sanna kraft. När den helt utan hjälp påverkar oss på ett känslomässigt plan av det slaget. Faktum är att jag har svårt att hålla tårarna tillbaka i skrivande stund medan jag skriver denna text. Det är en underbar låt.

Men vänta! Berättelsen är inte slut ännu!

Efter konserten var tvungen att leta upp den här låten hemma. En snabb sökning på nätet gav mig resultatet och efter jag tryckt på play kom nästa överraskning. Originalutförandet var av en helt annan natur och karaktär. I spelet är “Into World of Illusions” mer ståtlig, militant och raskare. Det är en låt som säger “redo för strid!” fast på ett positivt vis. Det är en triumferande låt.

Med andra ord gjorde Joystick 3.0 en omtolkning av stycket. Jag är oändligt tacksam för det för annars hade vi berövats det här vackra framförandet, världen vore därmed lite dystrare och jag hade varit en minnesvärd upplevelse fattigare.

Här kan ni höra originalversionen.

Här har ni den fantastiska tillika vackra tolkningen från Joystick och Score i Göteborg.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

 • http://spelmusik.net Johan Köhn

  Ja, det är ett underbart arrangemang av ett strålande stycke musik! Faktum är att detta arrangemang kommer från ett album med Suikoden-musik som även innehåller flera andra oerhört fina omtolkningar.

  En rolig detalj om detta inslag, som faktiskt fanns med redan på Joystick 2.o, är att det var jag som tipsade om det. Blev därför även jag tårögd när jag för första gången hörde det live!

  Mer info här:
  http://vgmdb.net/album/914
  http://youtu.be/pLsktmG6W-Q

  • http://www.Pausat.com Alexander

   Huh…. ja, det stämmer ju. Det står där i programmet för Joystick 2.0 också. Av någon anledning var det Joystick 3.0-framförandet jag minns. Allt har sin tid och plats antar jag. Jag var väl “in the right mood” den kvällen :)

   Tack för tipset! Där har man ju samma låt i aaaaaaaningen högre ljudkvalitet ^^