MarioGalaxy2HD01

Dagens spelmelodi: Super Mario Galaxy 2 (Wii) – Bowser’s Galaxy Generator (2010)

Det råder inga tvivel om att Super Mario Galaxy 2 är ett fantastisk spel, men lustigt nog lämnade jag äventyret med starka intryck som inte hade något med speldesignen att göra. Var det här spelet verkligen fångade upp mig var genom dess underbara musik. Så fantastisk att jag tänker fuska genom att presentera två låtar idag, för att de hänger ihop tematiskt och känslomässigt.

Joystick-konserten har faktiskt spelat musik från Super Mario Galaxy-serien tidigare. Under Joystick 3.0 i 2010 framförde Malmö symfoniorkester ett medley med musik från Super Mario Galaxy från 2007. Nu tänkte jag uppmärksamma uppföljaren som jag anser har ännu bättre musik, för att inte säga en av de bästa spel-soundtracken från konsolgenerationen som passerat. Så bra är det.

Jag tänkte specifikt sikta in mig på en särskild lbana då det vid ett speciellt tillfälle gjorde extra stora intryck hos mig. Det handlar om spelets sista nivå, Bowser’s Galaxy Generator. När resan närmade sig sitt slut i Super Mario Galaxy 2 och jag nådde Bowsers Galaxy Generator blommade nämligen musiken ut till något oerhört pampigt och vackert.

Det första partiet av banan gav känslan av att man varit på en lång resa som nu var på väg att nå ett slut. Det var som att stå tillsammans med alla sina vänner på Highwind i Final Fantasy 7 och hålla motiveringstal före slutstriden. Tonerna stegrade sig, det var finstämt, inte direkt bombastiskt utan snarare en tydlig upptakt till något annat, något större.

Mina referenser till Final Fantasy slutar dock inte där för när man når Bowser ackompanjeras striden mot honom av något som Nobuo Uematsu hade kunnat komponera till rollspelseriens tyngsta slutbossar. Kören brölade, klockor klämtade, trumpeter tjöt och trummor dånade. Det var vackert, storslaget och det var aningen elektroniskt. Det är nog inte spelets bästa stycke, men i kombination med händelserna blev resultatet inget annat än episkt, ett ord jag ärligt talat aldrig trodde jag skulle använda om ett Super Mario-spel. Men just tack vare dess musik blev avslutningen en av seriens mest minnesvärda. Inte sedan sedan jag för över nära 20 år sedan skräckslaget stirrade i Baby Bowsers skinande, tomma ögon med hans kollapsande borg i horisonten har jag upplevt en sådan pampig slutstrid i ett Super Mario-spel.

Kom igen Legend of Zelda. Nu är det dags att verkligen visa framfötterna för Super Marios musikteam har sprungit om er i epicness.

Det fantastiska sista banan. Vem kunde någonsin tro att Super Mario-musik skulle låta såhär?

Här har ni den episka slutstridsmusiken från slutskedet av Bowser’s Galaxy Generator

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.