1380166721

Dagens spelmelodi: Dark Souls (multi) – Gwyn, Lord of Cinder (2011)

Jag brukar vanligtvis starta veckan med glada och upplyftande toner men eftersom många vid det här laget har kämpat, svurit och svettats igenom nysläppta Dark Souls 2 under helgen tänkte jag ge ett musikstycke från det föregående spelet, Dark Souls, en liten stund i rampljuset.

Dagens sorgsna men ack så vackra pianostycke är ett tips från läsaren Nebez Kassem med Twitter-användaren @Nabaxo, som föga förvånande är ett fan av spelserien.

Musiken i Dark Souls är skriven och komponerad av spelmusikveteranen Motoi Sakuraba. Denna herre har en hel del spel-, anime- och TV-musik i bagageluckan. Han har komponerat musik till Tales of-, Valkyrie Profile- och Star Ocean-serierna. Rollspelserfarenheten slutar inte där då han även skrivit Baten Kaitos; Eternal Sonata och Golden Suns soundtrack. Utöver detta ligger han bakom musiken till Mario Golf-serien och har även varit delaktig i produktionen av Bravely Default och det senaste Kid Icaruss-spelet med undertiteln Uprising på Nintendo 3DS.

Musiken i Dark Souls utgör dock hans mörkaste och mest dystra arrangemang och kompositioner. Det kanske inte är så märkligt med tanke på att spelserien är en allvarlig och mörk sådan. Dark Souls har onekligen lockat fram en sida från Sakuraba som spelare knappt hört förut. För det mesta innehåller Dark Souls stämningshöjande bakgrundstoner eller en kakafoni av körer som sjöng som om deras liv hängde på det. Därför var det trevligt att finna detta lilla glödande kolstycke till låt – Gwyn, Lord of Cinder, som spelas i duellen mot slotbossen Gwyn.

När man tänker slutboss tänker man sig något pampigt eller hetsigt. Något som får blodet att pumpa. Så är inte fallet med Dark Souls avgörande envig mellan dig och den en gång stolta och mäktiga lorden av solsken. Nu är han bara en uråldrig sönderbränd man som desperat försöker hålla liv i det gamla rikets makt och traditioner genom att hålla den s.k. första flamman tänd. Det är inte konstigt att musiken är dyster, rentav tragisk. Den speglar så väl det sorgliga i Gwyns karaktär, denna halvgud, som nu bara är aska av sitt forna brinnande jag. Om det inte vore för att Gwyn går till angrepp direkt när man träder in i hans domän hade man velat reflektera över situationen och nästan sörja den stackars mannens grymma och hopplösa öde, men det här är Dark Souls, och i Dark Souls dör man om man släpper garden.

—————————————————————————————————————————————-

Om du också vill att din favoritmusik skall synas på bloggen skriver du direkt på Facebook-sidans vägg eller till @joystickmalmo på Twitter. Om du dessutom skriver taggen #joystick6 i dina inlägg syns tipset direkt på bloggen och vi kan hålla reda på era tips enklare. Det vore uppskattat! Tillsammans kan vi få bloggen till ett nav där det flödar in ny spelmusik hela tiden.

Slutbossmusiken i Dark Souls

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.