Double Dragon Neo_09

Dagens spelmelodi: Double Dragon (arkad) – Opening Theme (1987)

Då var det dags att rocka till det lite i bloggen igen! Nu är det god tid att lyssna på det klassiska Double Dragon-temat i lite olika utföranden.

Double Dragon är ett av de första riktigt populära beat ‘em up-spelen (mer känt som brawlers i dag) där man med en kompis vid sin sida styrde tvillingbröderna Billy och Jimmy Lee för att rädda kärleksintresset Marian från det ondskefulla Black Warriors-gänget. Originalspelet har portats både till höger och vänster. Det finns med stor säkerhet en version av spelet på de flesta för sin tid aktuella plattformarna. Spelet gjordes ursprungligen av företaget Technos Japan som tvingades slå igen dörrarna 1996. Därmed gick rättigheterna till firman Million som köpte varumärket i 2001.

Musiken som vi skall lyssna på är av ursprungligen skriven av Kazunaka Yamane som främst arbetat med just musiken till Double Dragon-serien men han har även gjort musiken till spel som River City Ransom, Super Spike V’Ball och Nintendo World Cup. Yamane arbetade på Technos mellan 1987 och 1992. Han verkar även ha en förkärlek till elgitarrer vilket man tydligt kan märka på Double Dragons soundtrack som helt klart är influerat av rockmusik.

Jag har samlat ihop temat från arkadoriginalet som är ganska ointressant i sin utformning, NES-versionen (vilket är den version de flesta är bekanta med) samt den pudelrockiga tolkningen från Wayforwards egen Jake Kaufman som jag redan skrivit om en gång tidigare här på bloggen.

Denna cover komponerade Kaufman till det underbara och komiskt laddade spelet Double Dragon Neon som släpptes i 2012. Sistnämnde version är helt klart den mest intressanta eftersom den fångat 80-talskänslan med elgitarrriff, syntar och skön TV-seriekänsla. Sen är det värt att belysa Kaufmans envishet att i stora delar av Double Dragon Neons soundtrack kasta in ljud och toner som härstammar 16-bitstiden från bl.a. Teenage Mutant Ninja Turtles 4: Turtles in Time på Super Nintendo. Lyckat är det hur som helst.

Originalet man kunde höra direkt från arkadkabinettet

Den lite mer bitiga, avskalade och rappare NES-versionen.

http://www.youtube.com/watch?v=XYtp1nrbPlo

Double Dragon Neon är versionen ni bör lyssna på. Lyssna på hela Neon-soundtracket för den delen

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.