Legend of Mana NTSC insida

Dagens spelmelodi: Legend of Mana (PS1) – Song of Mana (1999)

Vi började veckan med någon så sällsynt som en ett svenksproducerat spelsoundtrack som hade flertalet inhemska artister knutna till sig. I dag tar vi det hela ett steg längre, för hur stor är chansen att ett japanskt rollspel innehåller svensk sång? Det var något som faktiskt hände när Square knackade på Rednex-sångerskans Annika Ljungberg dörr vid millennieskiftet.

Jag valde att belysa Song of Mana från Playstation-spelet idag eftersom Aftonbladets Spela-avdelning igår hade en intervju med Annika Ljungberg angående hennes inblandning i Legend of Mana. Det är värt att läsa så besök Aftonbladet för svenskans perspektiv på upplevelsen att sjunga in en melodi åt spelkompositören Yoko Shimomura.

Jag skall istället fokusera mig på att berätta lite om Yoko Shimomura som är en veteran i branschen och anses vara världens mest berömda kvinnliga spelmusikkompositör. När man ser hennes diskografi är det svårt att inte hålla med eller rentav tycka att hon tillhör de bästa, oavsett kön. Shimomura har komponerat musik åt flera olika spelföretag. Så fort hon tog examen från Osaka College of Music 1988 började hon arbeta på Capcom där hon delkomponerade musiken vi finner i spel som Street Fighter, Final Fight, Gargoyle’s Quest, Mega Man 5 och Breath of Fire.

När hon var klar hos Capcom vid 1993 börjar hon istället arbeta för Squaresoft. Hennes mest kända verk från denna period tillhör Super Mario RPG, Parasite Eve, Kingdom Hearts och Legend of Mana. Det sistnämnda spelet är dessutom hennes personliga favoritsoundtrack då hon anser att det är den musik som uttrycker mest om henne själv och hennes egen stil.

Efter hon slutfört musiken till Kingdom Hearts under 2002 lämnar Shimomura Square för att bli mammaledig för att sen följa upp det med att börja arbeta som frilansare. I frilansarkapacitet har hon komponerat bl.a. samtliga soundtrack till Mario & Luigi-serien och som frilansare har hon fortfarande ansvaret för Kingdom Hearts-musiken. Just nu påstås det faktiskt att hon är aktiv med att skriva musiken till både Kingdom Hearts 3 och Final Fantasy 15.

Shimomura är med andra ord en upptagen dam men ur ett svenskt perspektiv sticker så klart dagens spelmelodi ut extra mycket eftersom den besynnerligt nog är framförd på svenska. För hela världen är det exotiskt, för oss är det nästan surrealistiskt att höra svenska sång i ett TV-spel som härstammar från Japan. Extra ironiskt är det också att spelet aldrig nådde Europa och därmed Sverige. Musiken är hursomhelst mysig och väl värd att lyssna på, svensk sång eller ej.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.