super-metroid-4

Dagens spelmelodi: Super Metroid (SNES) – Brinstar – Plant Overgrowth Area (1994)

I dag fyller Super Nintendo-klassikern Super Metroid hela 20 år. Det tycker jag vi kan fira med att hedra denna makalöst stilbildande titel genom att belysa en melodi från spelet. Insikten om födelsedagen och självaste musiktipset kommer från Twitter-användaren @Englishkniggit.

När det är dags för Samus att lämna planeten Zebes ytterskorpa Crateria tar hon hissen ner till det underjordiska djungelområdet Brinstar där vegetationen ligger tät över nivån. Halvvägs ner genom schaktet kan man höra hur dagens låt försiktigt börjar stiga fram ur dunklet med en anonym liten bongotrumma. Den får sen snabbt sällskap med skönt svepande tongångar och hårdare trummor samt en rejält mustig basgång. Det kompositören Kenji Yamamoto lyckats med är konsttycket att skapa ett stämningshöjande stycke där ambiens delar noter med en faktisk musikslinga. Det gör att det blir minnesvärd musik av det hela och inte bara bakgrundbrus. Sen är ljudet otroligt fylligt och mångfacetterat rent tekniskt. Super Metroid är trots allt ett mästerverk som var före sin tid ur många aspekter och musiken är definitivt inget undantag.

Ha den äran Super Metroid! Du är en tidlös pärla som minst sagt åldrats med stil.

—————————————————————————————————————————————-

Om du också vill att din favoritmusik skall synas på bloggen skriver du direkt på Facebook-sidans vägg eller till @joystickmalmo på Twitter. Om du dessutom skriver taggen #joystick6 i dina inlägg syns tipset direkt på bloggen och vi kan hålla reda på era tips enklare. Det vore uppskattat! Tillsammans kan vi få bloggen till ett nav där det flödar in ny spelmusik hela tiden.

Precis som det låter när man äntrar Brinstar för 20 år sen.

The OneUps har gjort en jazzig och medryckande cover. Det borde inte funka men det gör det!

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • Sebastian Boqvist

    Får sjukt mycket Depeche Mode-vibbar av detta stycke. Mycket beror på det väldigt mörka dansbara soundet där musiken känns mer som ett collage av musikaliska spår som tillsammans blir en enhet.

    Har sagt det förut, men Kraid-temat är en av de bästa Metroid-styckena ever. Dissonansen som håller sig på gränsen på vad som är lyssningsbart och den lömska känslan som lurar. Det finns pianoversioner på youtube som är bra. Jag är INTE särskilt förtjust i melee och zero mission-remixerna. De gör inte låten rättvisa.

    Och jag vet inte varför jag är så partisk till det första spelet, men huvudtemat är helt underbart. Den mekaniska basen som surrar på i bakgrunden, med den ekande ljusa slingan… ger mig rysningar, och sedan går den över till ett Star Trek-aktigt tema för att ingjuta hopp.

    Som om spelet säger via stycket: “Du är helt ensam, du kommer inte att få någon hjälp från någon, planeten är kall, och där lurar de vidrigaste varelser du kan föreställa dig, men vi tror att du klarar det, eftersom du är vårt enda hopp.” Ungefär.