news_photo_36584_1389144665

Dagens spelmelodi: VVVVVV (PC) – Pushing Onwards (2010)

I natt tog filmen Gravity hem hela sju stycken statyetter under Oscarsgalan. Bland annat för bästa regi. Till ära av detta tänkte jag att vi skall lyssna på musik från ett plattformspel där gravitation ständig är i fokus.

Spelet VVVVVV är ett klassiskt tvådimensionellt plattformsspel. Hela världen är uppdelad i ett stort rutnät och där man som hjälten kapten Veridian kastar sig kors och tvärs över samt igenom den pixelprimitiva världen i jakten på sin rymdskeppsbesättning.

Det speciella med VVVVVV är just hur det hanterar framfart. Kaptenen kan inte som ordinarie plattformshjältar hoppa över gapande avgrunder utan istället växlar man som spelare mellan två gravitationslägen. Ett läge håller Veridian rättvänd och det andra kastar upp honom i taket hängandes uppochner som en fladdermus. Det krävs lite träning att vänja sig och det krävs stora doser envishet för att bemästra systemet. VVVVVV är en kort men utmanande färd av den irländska indieutvecklaren Terry Cavanagh.

Nu tänker ni säkert “men vänta nu, spelet ser ut att vara släppt någon gång under 80-talet men det står att låten är från 2010? Hur hänger det ihop?”

Detta är faktiskt ett skäl till att jag ville belysa VVVVVV. Det ser nämligen inte bara gammalt ut utan det innehåller även ett soundtrack som är häftigt influerat av Commodore 64-enhetens ljudchip. Något vi inte talat om tidigare på bloggen är spel med en medveten retroframtoning. Många yngre utvecklare idag hedrar äldre dars dator- och TV-spel genom att låta dem se ut som 8- och 16-bitsspel. VVVVVV är ett modernt spel som i högsta grad har en visuellt avskalad design.

Alla spelutvecklare och musiker vill inte nödvändigtvis ha orkestrala verk som ackompanjerar deras spel. En annan kul detalj är att Cavanagh vände sig till en svensk chiptunes-artist, Magnus “SoulEye” Pålsson, för att ge VVVVVV sitt sound. När han skrev musiken för VVVVVV ville Pålsson uppnå “glada upptempolåtar som skulle rota fast sig i huvudet vare sig man ville det eller inte. Förhoppningsvis i den grad att man skulle nynna på musiken när man inte spelade spelet och som i sin tur skulle göra att man ville spela mer.” Resultatet såg ut att uppnåtts i bl.a. dagens melodi som heter Pushing Onwards. Om ni aldrig varit fan av chiptunes eller s.k. blipblop-musik som är vad spelmusik en gång var känt som kommer inte den här låten att få er att ändra mening men alla vi andra kan glatt tralla med och minnas svunna dagar.

Pushing Onwards i alla sin elektroniska och poppiga prakt.

En mysig pianoversion av Pushing Onwards men även Positive Force.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.