09-bastion

Dagens spelmelodi: Bastion (XBLA) – Setting Sail, Coming Home (2011)

Indie-älsklingen Bastion var oerhört hyllad för sitt soundtrack och i dag skall vi kika närmre på kompositören och lyssna på musikstycket som spelas när eftertexterna rullar.

Spelets soundtrack är producerat och skrivet av Darren Korb. Bastion var det första TV-spelet han komponerade musik till. Innan dess hade han arbetat med att göra musik åt några mindre filmer och TV-serier. Korb var barndomsvän med en av utvecklarna på Supergiant Games och blev ombedd att skapa en råskiss åt Bastion. Studion blev överförtjust och resten är historia.

Korb beskriver musikstilen som akustisk frontier trip-hop. Meningen var att väcka känslan av både amerikanskt nybyggarområde och en exotisk fantasy-värld. Enligt Korb själv kombinerar musiken tungt samplade takter i lager tillsammans med akustiska element. Han var fast inställd på att skapa ett soundtrack av den här typen då det var annorlunda och skiljde sig från hur musik från andra dator- och TV-spel låtit tidigare.

Korb träffade onekligen mitt i prick för fansen blev omedelbart förälskade i Bastions sound och krävde genast ett album, något spelstudion varken räknat med eller förberett. Musiken blev på upprepade ställen utnämnd till årets bästa spelsoundtrack och var allmänt hyllad vid sidan av spelet. Spelets avslutningsmelodi, Setting Sail, Coming Home, är ett lysande exempel på Bastions unika, säregna och tilltalande kompositioner. Luta er tillbaka, sätt fötterna på bordet och lyssna.

Hur det låter när resan i Bastion är över.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

 • Combatglue

  Tänk på att det finns till PC med och att studion har ett nytt spel med samma person bakom musik som släpps nästa månad. (Transistor)

  https://www.youtube.com/watch?v=Hpxvgmj4rmI

  • Alexander Cederholm

   Yup, jag känner till allt det där. Väldigt nyfiken på Transistor.

   Skälet att det bara står XBLA är att jag tenderar att belysa var musiken debuterade vilket i det här fallet var XBLA och sen kom det på PC en månad senare. Jag brukar dock föra sekundära plattformar in det bland taggarna om avståndet inte är alltför stort mellan släpp.

 • nabaxo

  Lätt min favoritlåt från spelet.