brothers0805131600jpg-882240-001

Dagens spelmelodi: Brothers: A Tale of Two Sons (XBLA) – Main Theme (2013)

Hur går det om man låter en svensk filmregissör som samtidigt är väldigt spelintresserad stå bakom den kreativa visionen av ett spel? Brothers: A Tale of Two Sons är beviset att det faktiskt kan gå väldigt bra. Slutresultatet för Josef Fares vision blev ett smart designat och delvis hjärtknipande äventyr. Det är ett av mina favoritspel från 2013 och om du klarat det är du välkommen att djupdyka i mina tankar kring slutet av spelet på min personliga blogg.

Nu är detta dock Joystick och här skall musiken stå i blickfånget! Kompositören heter Gustaf Grefberg som varit en del av spelmusikscenen sen Amiga-dagarna då han gick under artistnamnet Lizardking. I huvudsak komponerar Grefberg idag musik åt den svenska spelstudion Starbreeze i Uppsala. Det innebär att han komponerat musik till spel som Enclave, Chronicles of Riddick: Escape from Butchers Bay, The Darkness och nu senast, musiken till Brothers.

Musiken som följer de två bröderna verkar inspirerad av nordisk folkmusik och just huvudtemat är lite av en dyster historia men det är inte så konstigt då den delvis ackompanjeras av att man ser lillebror i spelet vara knäböjd framför sin mors gravsten. Stycket är melankoliskt men ändå dansant på något vis. Det är som om en folkfestsång gick i slow motion. En hel del ambienta ljud hjälper till att sätta stämningen och hålla tillbaka de spår av glädje som melodin gömmer på. Det är inte en lycklig melodi men det är däremot en vacker melodi som passar Brothers perfekt.

Huvudtemat för spelet, som även spelas på startskärmen.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.