cave-story-3d-shinonoko-japanese-artwork-poster-1

Dagens spelmelodi: Cave Story (PC) – Mischievous Robot (2004)

Nu skall vi åter köra musik från ett sånt där spel som är medvetet retro fastän det lanserades i mitten på 00-talet. Spelet heter Cave Story och är nog vad man skulle kunna kalla ett av de första riktigt framgångsrika indiespelen. Faktum är att det släpptes långt före indiescenen i spelbranschen på allvar började växa. Därmed kan man kalla skaparen Daisuke “Pixel” Amaya en riktig pionjär. Hans freeware-hit inspirerade många och visade att med tydlig vision, förmåga och passion kan man som ensam utvecklare utföra stordåd .

Cave Story som är väldigt inspirerat av Metroid i sitt upplägg tog Amaya hela fem år att knåpa ihop. Han gjorde allt. Han var programmerare, manusförfattare, speldesigner och kompositör. All musik som hörs i spelet är skriven av Amaya själv, även den är inspirerad av spelmusiken från förr med sina trallvänliga melodislingor. Beslutet att ge Cave Story en retro-look var dock inte enbart ett estetiskt val utan även ett praktiskt sådant då det tillät honom att skapa en stor volym av art assets själv, något som hade i princip varit omöjligt om han jobbat med ett 3D-spel.

Jag är personligen väldigt förtjust i spelets huvudtema. Jag hade den faktiskt som ringsignal i sådär ett års tid. Fast trots min kärlek gentemot denna truddelutt tänkte jag rikta uppmärksamheten mot ett stycke som är lite mer komplext och intressant, nämligen Mischievous Robot från nivåområdet Egg Corridor. Jag gillar den sköna stegrande inledningen men det skadar inte att den faktiska melodin sen är riktigt fantastisk och lättinbränd i hjärnan. Sen finns det även en viss charm över att den inte känns så simpel i sitt utförande. Amaya lyckades verkligen fånga forna dars känsla med Cave Story och musiken var verkligen inget undantag som idag till viss del själv blivit minst lika klassisk som hans förlagor.

Musiken från originalspelet

Ny version av musiken från Cave Story 3D på 3DS

Musik direkt från albumet Cave Story: Remastered Soundtrack

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.