Ghost-Trick-insert

Dagens spelmelodi: Ghost Trick: Phantom Detective (NDS) – A Dashing Enigma (2011)

Ledmotiv är något som spelvärlden är väldigt bra på att hantera. Oftast är det i rollspelens värld där dator- och TV-spelen skiner som starkast när det kommer till att använda ledmotiv för karaktärer, platser och situationer. Dagens spelmelodi kommer dock inte från ett rollspel men likväl från ett spel som hanterar just ledmotiv spektakulärt bra – Capcoms Ghost Trick.

Jag skulle påstå att Ghost Trick: Phantom Detective och kompositören, Masakazu Sugimori, övriga verk från Ace Attorney-serien bara vore en bråkdel lika bra utan sin musik. Musiken är så långt från i bakgrunden den kan vara, den är näst intill stjärnan och förstärker dialogen och händelserna som enbart förmedlas via textrutor och skiftande karaktärspoträtt.

Spelen arbetar ständigt med återkommande musikpartier. Somliga är knutna till ensemblen av spännande karaktärer, andra ytor runtom i stan man utforskar och vissa vill bara rentav sätta stämningen. Vissa melodier blir synonyma med specifika situationer och känslomässiga reaktioner på skärmen som i sin tur förmedlas direkt till spelaren som upplever den interaktiva berättelsen. Den emotionella effekten är märkbart påtagligare just tack vare spelets soundtrack. Många spel gör såhär men i ett lir där det i övrigt annars sker relativt lite på skärmen märker man hur musiken påverkar ens uppfattning om saker. Musiken blir en välbehövd del av pusslet som man lägger i sitt huvud. Det är lite som när man bygger en värld inne i sitt huvud när man läser en bok, musiken i Ghost Trick har en jämförlig påverkan. Det är musiken som som gör att du utbrister “Oj, nu blev det allvar!” eller bidrar till lite jävlar anamma som peppar spelaren.

Dagens spelmelodi är en sådan typ av låt. När du hör A Dashing Enigma, även känd som Suspense theme eller det mer skämtsamma Hype Theme, vet du att något allvarligt har hänt i Ghost Trick. Mysteriet har fördjupats, det har skett en uppenbarelse under hjälten Sissels jakt på sin egen mördare. Så fort dessa toner kommer ur din bärbara enhet vet du att intrigen tätnat. Oftast följs den av spelets huvudtema som i sin tur uppmuntrar mig som spelare att spela vidare. Låten som säger “Kom igen! Du kan göra det här!”. Men att bli påhejad hade inte varit hälften så härligt om det inte vore för vägskäl och huvudkliande emellanåt och det är precis vad dagens musikslinga representerar i det här supercharmiga pusseläventyret som jag personligen anser vara ett av Nintendo DS absolut bästa spel.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.