ROTT

Dagens spelmelodi: Rise of the Triads (PC) – Suck This (1995)

Rise of the Triads är ett av många relativt bortglömda FPS. Det var ett skjutarspel sett från ett förstapersonperspektiv i mängden som led av syndromet att på den tiden kallas Doom-klon, något som i princip alla spel blev kallade under 90-talets mitt innan FPS var en etablerad genre såvida man inte lyckades sticka ut hakan rejält. Här på Joystick glömmer vi dock inte bort mediokra spel så länge dom har en minnesvärd melodi eller två.

Männen bakom musiken heter Robert Prince (som jag tidigare skrivit om här) och Lee Jacksson. Medan Prince var oberoende frilansare och arbetade där han behövdes var den sistnämnda herren anställd på Apogee/3D Realms mellan 1994 och 2002 som kompositör och ljudtekniker. Han är mest känd för sitt arbete på Rise of the Triads men även Duke Nukem 3D. Han är mannen bakom “Grabbag”, Duke Nukem 3D:s välkända titelspår.

Den något suggestiva titeln döljer faktiskt en riktigt svängig rocklåt som gasar på i ett rasande tempo, perfekt lämpad för ett FPS i högt tempo. Det skall låta som rock men i överlag låter allt så digitaliserat att det nästan glöms bort. Fast vem bryr sig när resultatet är en sån här härlig upptempolåt vars markanta syntljud förföljs av något som mest kan liknas vid elektroniska trumpeter? Låten är fortfarande bra i rebooten men saknar lite av sin charm när de mer udda elementenen i ljudbilden helt ersätts med metalinstrument.

Musiken från originalspelet från 1995

Musiken från rebooten med samma namn från 2013

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • Mika Scaare

    Jag minns faktiskt Rise of the Triad och det var inte ens så länge sedan jag spelade det. En sak jag tycker sticker ut om man kör originalet nu, och såklart även den moderna remaken som är gjord av samma skrot och korn, är dels det väldigt spelifierade upplägget med high score, svävande plattformar och myntsamlande, dels det fullständigt vansinniga tempot. Att man dessutom kan välja mellan ett helt gäng karaktärer att spela som, inklusive två av de ytterst få kvinnliga FPS-protaginisterna som finns Thi Barrett och Lorelei.