Scott-Pilgrim-The-Game-wallpaper-001

Dagens spelmelodi: Scott Pilgrim vs. the World: The Game (multi) – Credits Theme (2010)

Det kan inte gå annat än lyckat när man ber ett av världens mest framstående chiptune-band att skapa hela soundtracket åt ett spel vars serieförlaga jämnt och ständigt hyllar spelkulturen med sin konstanta lavin av referenser. Scott Pilgrim vs. the World: The Game är en äkta tour de force när det kommer till klassiskt inspirerad chiptune-musik.

Det visade sig att det skulle bli oerhört svårt för mig att välja ut en favorit bland Scott Pilgrim vs. the World: The Game-musiken så därför var det extremt behändigt att det fanns ett avslutningstema som klämmer in många av mina favoritstycken på ett och samma ställe. Rent tekniskt är därmed detta en regelrätt melodi från spelet. Vi struntar för ett ögonblick i min en-melodi-per-dag-regel och bara festar loss med ett härligt chiptune-medley som gör att det spritter i kroppen.

Bandet som komponerat och framfört musiken är det New York-baserade bandet Anamanaguchi som består av fyra personer som skapar chiptune-musik med hjälp av hackad NES- och Game Boy-hårdvara. Utöver det arbetar gruppen även med rock- och punkmusik med traditionella instrument vilket resulterar i deras energiska kompositioner. Även om musiken låter som den skulle vara hämtat ur TV-spel p.g.a. sitt elektroniska arv är inspirationskällorna betydligt mer breda än så för bandet.

Another Winter, Rock Club, The Dark One, Party Stronger och Bollywood. Alla är starka favoriter från enligt mig. Om något saknas skulle jag nog påstå att det är Katayanagi-tvillingarnas bosstema Twin Dragon. Alla musikstycken gör att man vill upp och hoppa på ett dansgolv.

Såhär låter det när äventyret är över.

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.