CIV4_BoxShot_Print

Dagens spelmelodi: Sid Meier’s Civilization 4 (PC) – Baba Yetu (2005)

En klassisk spelserie som tog sina första steg redan 1991 har växt och blivit en av PC-världens mest omtyckta strategispel. Musiken i spelet är något man inte direkt reflekterade över ända tills någon fick för sig att ge Sid Meier’s Civilization ett otroligt intressant temastycke i samband med det fjärde spelet.

Serien har alltid haft musikkompositioner från medeltiden, renässansen och barocken som inspiration och det fjärde var inget undantag när Jeffery L. Briggs skötte det huvudsakliga arbetet med spelets soundtrack. Titelmusiken var däremot en annan best. Här tog Briggs hjälp av den framstående och prisbelönta multimediakompositören Christopher Tin. Stycket heter Baba Yetu, betyder “vår fader” på swahili och skulle fungera som en swahilisk reproduktion och omtolkningen av bönen the Lord’s Prayer. Stycket är kraftigt influerat av musiken man kan höra i Disney-klassikern Lejonkungen, något som Tin själv talat öppet om.

Mot årets slut belönades Tin med en grammy för “Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist”, det är dessutom den första grammy som tilldelats musik i ett dator- och TV-spel. Det är verkligen ett musikstycke som fångar spelseriens kärna som cirklar kring mänsklighet och civilisationers utveckling. Ett perfekt sätt att komma i stämning inför sin nästa spelomgång.

Baba Yetu av Christopher Tin, framförd av Stanford Talisman

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • nabaxo

    Det här är utan tvekan en av mina favorit-teman någonsin. Helt underbar.

    • Alexander Cederholm

      Efter ha lyssnat på den upprepade gånger inför det här inlägget så bara blev den bättre och bättre :D