MidnaBG1-003

Dagens spelmelodi: The Legend of Zelda: Twilight Princess (Wii) – Midna’s Lament (2006)

Ibland behöver inte melodin vara den bästa, ibland gör det inget att musiken låter syntetisk, ibland får spelmusik oss bara att känna och placerar oss som spelare mitt i händelsernas centrum. Den förstärker redan kraftfulla ögonblick och Midnas Lament från The Legend of Zelda: Twilight Princess är just en sådan typ av låt.

Midnas Lament är långt ifrån Zelda-seriens bästa musikstycke men har likväl lyckats borra in sig många spelares medvetanden för vad den symboliserar. Den representerar en av Zelda-seriens mest sorgliga stunder, när man som Link aldrig känt sig mer svag och utslagen. Fångad i vargform och med en svårt sårad Midna på ryggen beger de två sig över Hyrules nattklädda slätter för att finna hjälp. Under hela färden spelas Midnas Lament. När man lyssnar på den utanför sitt sammanhang kan den uppfattas som lite enformig men i kontext med händelserna blir denna mellanakt en av spelseriens mest minnesvärda ögonblick.

Trots att den inte är den mest kända av låtar kan ni nedanför höra att många tagit den till sitt hjärta. Det är en låt där du anstränger dig för att springa omvägar runt Hyrule-fältets fiender för att melodin inte skall avbrytas och ersättas av konfliktmusik. Det är fullt förståeligt. Ibland vill man bara vara uppslukad och försjunken i nuet, och det är just det Midnas Lament gör så bra.

Originalet direkt från spelet

En intressant version med gitarr och även okarina

Smooth McGroove a cappella-tolkning

Bidra till Dagens spelmelodi

Har du själv en version av den här låten som du vill dela med dig av? Skriv i kommentarerna eller tagga #joystick6 på Facebook och Twitter.

Vill du bidra till Dagens spelmelodi? Då är det bara att skriva och länka till din favoritmusik på sociala medier och tagga #joystick6

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • Mika Scaare

    En fin melodi och jag förstår absolut resonemanget du ger bakom den. För mig gav den en liknande effekt dock med skillnaden att jag uppfattade den mer som melankolisk i sin framtoning snarare än sorglig. Låten liksom hängde över sekvensen som en platt, svart bakgrund så att man som spelare fick utrymme att fundera över situationen – snarare än att spelet sade till dig vad du skulle känna via ett pampigt orkesterstycke. (Till skillnad från den redan ovannämnda konfliktmusiken som ackompanjerar spelets stridssekvenser.)

    För mig utgjorde den punkten i meningen som säger att Zant är en skrämmande och till synes övermäktig motståndare – samtidigt så vill man ju komma till nästa mening i berättelsen genom att ta sig bort melankolin och tillbaka till det färgglada Hyrule som man ju redan sett delar av.