IMG_4810

Folkfest för spelälskare – hela programmet för Joystick 6.0

Joystick 6.0 är en konsert där Malmö symfoniorkester framför musik från älskade dator- och TV-spel som Super Mario, Final Fantasy VI och Skyrim. Men Joystick är inte bara en spelmusikkonsert. Från kl 15 på fre-lör 9 och 10 maj kan du bland annat köpa äldre TV-spel på vår spelloppis, tävla i en retrospelsturning, skapa din egen Joystick-pin med vår nyinköpta knappmaskin, och mycket mer. Malmö Konserthus har  öppet hus i två dagar, och det är fritt inträde till alla arrangemang utom själva konserten. Se hela programmet nedan – och konsertprogrammet finns längst ned!

English programme!

När och var?

9-10 maj. Konserthuset öppnar redan kl 15. Konserten startar kl 19. Platsen är Malmö Konserthus på Föreningsgatan 35.

Fixa biljetter!

Studenter: 155 kr
Ungdomar (under 19 är): 155 kr
Ordinarie pris: 310 kr

Boka dina biljetter här – och kom ihåg att det är fritt inträde till allt utom själva konserten!

9-10 maj från kl 15: evenemangsprogram

Pryd konserthusets fönster med pixelkonst (fritt inträde)

Under Joystick 6.0 kan vem som helst skapa läcker pixelbaserad konst på konserthusets många fönster med hjälp av Post it-lappar. Låt oss göra konserthuset vackert pixligt! Material och kunskap finns på plats. Se lite av det som redan skapats på Instagram-taggen #joystick6!

Konstutställning av Northern Helmets (fritt inträde)

Northern Helmets är en grupp entusiaster som skapar tilltalande konceptbilder. De har en bakgrund i film- och spelindustrin, och de vill inspirera till berättelser och ge liv åt drömlika miljöer och karaktärer genom sina målningar.

Konst och konceptskisser från The Game Assembly (fritt inträde)

The Game Assembly är en yrkeshögskola i Malmö som utbildar spelgrafiker, technical artists, leveldesigners och spelprogrammerare. Kurserna är framtagna i nära samarbete med spelindustrin och studenterna utvecklar spel under hela utbildningen. Bilderna vi visar är 2D- och 3D-grafik som studenterna producerat under utbildningen.

Retrospelsturnering och knappmaskin med MEGA (fritt inträde)

Spelföreningen MEGA har med sig de spel vars musik kommer bli spelad under konserten. Ta chansen och testa nytt som gammalt! Föreningen erbjuder även pärlplattebyggande, har en knappmaskin på plats och håller i en kul retrospelsturnering.

Retrospelsloppis (fritt inträde)

Olika försäljare är på Konserthuset för att visa upp och sälja gamla retrospel. Om du vill komplettera eller fylla på din spelsamling med spel från 80- och 90-talen bör du göra en visit under helgen. Loppiset arrangeras av spelföreningen MEGA.

Spelinstallation av Indie Bird Game Collective (fritt inträde)

Indie Bird Game Collective är en experimentell indiespelstudio som arbetar på alternativa sätt att förmedla spelande. Under Joystick 6.0 är de plats i Malmö Konserthus för att låta besökarna testa olika spelidéer.

9-10 maj kl 19: Spelmusikkonsert Joystick 6.0 (155/310 kr)

Höjdpunkten för Joystick är naturligtvis själva konserten! Årets tema är “Then Meets Now” där äldre spelmusik ställs mot den senaste. Den första akten ägnas åt musik från före 1995 medan akt 2 fokuserar på kompositioner från spel släppta efter 2010. Nytt för i år är att Joysticks publik önskat och röstat om vilka låtar som ska framföras i retro-akten (akt 1). Läs mer om publikens tre val: NES/SNES- och Amiga-medleyn samt musik från Mega Man!

Charles Hazlewood, dirigent | Orvar Säfström, presentatör | Sabina Zweiacker, sopran | Rickard Söderberg, tenor

Akt 1 – retromusik:

Wing Commander – Svit
Amiga – Medley
Mega Man – Svit
Secret of Mana – Fear of the Heavens
Classic Nintendo – Medley
Final Fantasy VI – Overture/Aria di Mezzo Carattere (med Rickard Söderberg och Sabina Zweiacker)

Akt 2 – ny musik:

Call of Duty: Ghosts – Legends Never Die
Assassin’s Creed IV Black Flag – Svit
The Last of Us – All Gone (No Escape)
L.A. Noire – Main Theme
Beyond: Two Souls – Jodie’s Suite (med Sabina Zweiacker)
Super Mario – Svit
Skyrim: The Dragonborn Comes (med Sabina Zweiacker)

Vi ses på Konserthuset den 9-10 maj. Det är fritt inträde till det mesta men biljetter till själva konserten köper du här!


Tidigare programpunkter

7-10 maj: Pryd konserthusets fönster med pixelkonst (fritt inträde)

Inför och även under Joystick 6.0 kan vem som helst skapa läcker pixelbaserad konst på konserthusets många fönster med hjälp av Post it-lappar. Låt oss göra konserthuset vackert pixligt! Vill du vara med och bygga? Anmäl dig här! Om du vill ha hjälp med att komma igång får du gärna komma till Open Pixel Night, se info nedan.

8 maj kl 16-21: Open Pixel Night (fritt inträde)

Vill du göra konst av Post-its, men behöver lite hjälp att komma igång? Då ska du komma till Open Pixel Night där vi har pixelexperter på plats för att hjälpa till. Allt material finns på plats! Läs mer här.

8 maj kl 18: Om musiken i LittleBigPlanet PS Vita (fritt inträde)

Tobias Lilja från spelstudion Tarsier Studios berättar om musiken till företagets succéspel LittleBigPlanet på PS Vita. Även Malmö Kulturskola medverkar och de kommer att framföra äldre TV-spelsmusik. Evenemanget pågår under ca 1 timme. Föreläsningen arrangeras i samarbete mellan ABF, Tarsier och Malmö symfoniorkester. Läs mer här!

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.

  • Alexander Lord

    Nice. Bra info. Alex!

    • Alexander Cederholm

      Ja, vi kan inte bli mycket tydligare nu, eller hur? :)