2014-03-12 11.28.47

Var med och skapa pixelperfekta fönster på konserthuset

Joystick kommer i år att bjuda på datorspelsmusik som är från 1995 och tidigare, alltså från den tid då musiken var blippig och grafiken var pixlig. Vi kommer att bygga vidare på pixeltemat i Konserthusets foajé och på fasaden, och vi bjuder nu in dig att skapa din egen postit-konst under Joystick-veckan, 7-10 maj! Vi bjuder också in till en Open Pixel Night där du som känner dig osäker på hur man gör får tips från våra pixelexperter.

Vill du vara med? Anmäl dig här! Skicka ett mail till eva.wendelboe.kuczynski@mah.se om du vill hjälpa till!

VAD? Skapa pixelkonst på ett fönster i Malmö konserthus. Temat är frivilligt men skall helst ha relation till antingen musik eller dator- och TV-spel. Du bör också avgöra om du vill göra ett låg- eller högupplöst verk (t.ex 8- eller 16-bits). Tänk på att du både kan använda dig av existerande sprites eller skapa något helt eget och unikt.

Använd den här länken som inspiration för vilka möjligheter som finns.

FÖR VEM? Spelälskare och visuella trollkonstnärer, men även helt vanliga entusiaster – alla kan göra pixelkonst! Det är enkelt och det är kul!

HUR GÖR JAG? Enklaste sättet att “pixla till” en bild är att använda verktyget heavymural.com där du laddar upp en bild och sen experimenterar med vilka färgpaletter du vill använda. Upplösningen du ska utgå från hittar du under “Detaljerad information” nedan.

VAR? Malmö Konserthus, Föreningsg. 35, Malmö (karta).

NÄR? Du kan bli insläppt på dagtid ons-tor 7-8 maj från klockan 12 (vi stänger kl 21). Det är också fullt möjligt att skapa under Joystick-dagarna (dvs. fre-lör 9-10 maj) men vill du ha lugn och arbetsro samt ha ditt verk klart till eventet rekommenderar vi att man besöker konserthuset någon dag före själva evenemanget.

OPEN PIXEL NIGHT! Torsdagen 8 maj mellan 16-21 kan du som känner dig osäker på hur man gör pixelkonst få hjälp av våra pixelexperter. Allt material som behövs finns på plats. Anmäl dig gärna i förväg (använd samma formulär och skriv där i att du vill vara med på Open Pixel Night), men du kan naturligtvis också bara dyka upp på Konserthuset. Läs mer här!

Detaljerad information

Förberedelser: Det är fint om du har en idé om vad du vill göra. Du kan redan nu dela med dig av idéer genom att använda hashtaggen #joystick6Instagram och Twitter. Du kan som sagt använda dig av existerande sprites från spel som du älskar, eller skapa en egen unik mall som du tar med dig till konserthuset.

IMG_2391Gör gärna en visuell anmälan
Du får hemskt gärna berätta vad det är du vill skapa när du fyller i formuläret. Det är bara att ge oss en länk. Det gör att vi kan garantera att det finns tillräckligt med post it-lappar med rätt färger på plats. Om din bild är komplex rekommenderar vi att du använder verktyget heavymural.com eller mosaic-filtret i Photoshop för att få din bild korrekt.

– Det är möjligt att boka 1 till 4 fönster att dekorera.
– Det är också möjligt att komma som en grupp.

Format: Varje fönster har en upplösning på 750 ppf (post-its per fönster) om du arbetar med ett lågupplöst motiv (t.ex. ett 8 bits-motiv), medan det har 3654 ppf (post-its per fönster) om du arbetar med ett motiv som är mer högupplöst (t.ex. 16 bits-motiv).

Antal pixlar per fönster:
8 bit: 30 post-its (höjd) x 25 post-its (bredd) = 750 post-it²
16 bit: 63 post-its (höjd) x 58 post-its (bredd) = 3654 post-it²

Pixelfarver copy

Material: På bilden här till höger kan ni se vilka färger som står till förfogande, och vi har massor av postit-lappar! Storleken är 77 x 77 mm men vi kommer även att ha många block som är delade i fyra, vilket ger storleken (cirka) 38 x 38 mm, vilket gör att man kan skapa mer högupplösta motiv. Den konstnärliga utmaningen (dvs. din begränsning) är att endast använda postit-lappar och inga andra material.

Mer information? Skicka ett mail till scenograf eva.wendelboe.kuczynski@mah.se på Medea, Malmö högskola. Det är Eva som håller i trådarna tillsammans med Gabriella Bergman på MSO.

Ett minne som belöning: Det är möjligt att få sitt pixelverk och processen filmad och dokumenterad i en time lapse-video. Dessa videos kommer dessutom att visas upp under Joystick-evenemanget.

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.