valiant_hearts_the_great_war-2549864

Dagens spelmelodi: Valiant Hearts: The Great War (multi) – Dreams Within Dreams (2014)

Det är måndag och det betyder att vi skall gräva fram lite mer spelmusik! Under tiden som Joystick varit tyst har det dykt upp en hel del riktigt bra musik i helt nysläppta spel. I fredags lyssnade vi på musik från sci fi-äventyret Destiny och i dag tänkte jag rikta blickarna bakåt till första världskriget där Valiant Hearts: The Great War äger rum, ett spel där vi följer hur krigets hemskheter påverkar fyra olika människors liv.

Det här är enligt mig årets vackraste spelmusikstycke. Det är inte bakgrundsmusik, musiken behöver inte styrka något som sker på en skärm. Dream Within Dreams träffar direkt i hjärtat och uttrycker vedmod, hård trevande kamp och en gnutta hopp. Det enda man ser på skärmen är den franska bonden, pappan och farfarn Emile som står på ett krigshärjat slagfält där dammet lättat tillsammans med sin trogna vän Walt. Det är ett stycke som direkt på startskärmen förmedlar vad Valiant Hearts handlar om. Det är ett spel som berör.

Musiken är komponerad av Ian Livingstone som tidigare jobbat inom film, TV och andra TV- och datorspel som Battlefield 1943 och Project Gotham Racing 2. Här presenterar har förmodligen ett av sina bästa alster till dags dato i spelindustrin.

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.