capcomflyer1

Dagens spelmelodi: Ghosts N’ Goblins (arkad) – Theme (1985)

När det kommer till att tala om zombier och spel är det svårt att inte lyfta fram en av de absolut tidigaste inom området som också bjuder på en lika odödlig musikalisk klassiker. Detta är enligt mig vad spelet är känt för, sin musik, dess vansinnigt höga svårighetsgrad och totala förakt mot spelaren. Man spelar riddaren Arthur som med nöd och näppe försöker hålla sin boxerförsedda kroppshydda innanför sin sköra riddarrustning i jakten på prinsessan Prin Prin (nej, seriöst, hon heter så!) som blivit kidnappad av demondomänernas herre Satan. Det ännu av en i raden av Capcoms spel- och musikklassiker.

Kompositören heter IMG_1808 Ayako Mori och spelmusik i hennes portfolio består av 1942, Gunsmoke och Trojan. En kul detalj att veta är att Mori är en av de första kompositörerna som Capcom anställde och året var 1984. Temat från Ghosts N’ Goblins får man dock påstå är hennes mest kända verk, det var också hennes sista inom Capcoms led.

Zombierna är de första fiender man möter i Ghosts N’ Goblins och dom har lyckats bli rätt ikoniska med spelet, förmodligen för att man dött av dem om och om igen. Man stöter på dem på den gravplats där man några sekunder tidigare haft picknick med sin prinsessa. Det kan tyckas vara lite av ett udda val för en romantisk mysstund men jag levde inte på medeltiden så vad vet jag? Gravar var kanske hett på den tiden? Det jag gillar med zombierna är hur det faktiskt bildas jordhögar på marken där varelserna kravlar sig upp för att sen omedelbart styra kosan mot Sir. Arthur och hans dåliga ursäkt till rustning.

De må inte vara de mest stämningsfulla levande döda i spel men det är tveklöst några av de mest kända och äldsta. Vi prydde trots allt ett fönster med deras pixellekamen under Joystick 6.0 som ni kan se här till höger.

Här kan ni höra hur det lät när musiken strömma ur arkadkabinettet

Här är den förmodligen mest kända versionen, den till NES

Slutligen en rätt frän digitalt orkestrerad version med Danny Elfman-vibbar

—————————————————————————————————————————————————————-

P.g.a. den kommande Zombiehagen-konserten kommer jag följande vecka fokusera på spelmusik från spel där zombier huserar. Mycket nöje!

Inne på Malmö konserthus vaknar de levande döda till liv den 15 november när premiären av den danska zombiekortfilmen Zombiehagen får sin premiär. Ta chansen och delta i premiären för det unika tillfället att se filmen och höra dess musik framföras live av Malmö symfoniorkester.

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.