mario-kart-8-review-1400094280573

Dagens spelmelodi: Mario Kart 8 (Wii U) – Mount Wario (2014)

I somras släppte Nintendo Mario Kart 8 och tog den älskade spelserien in i HD-upplösningens bedårande värld. I samma svep välsignades dessutom serien för första gången med musik inspelad med instrument i en studio. Borta är digitalt framställda chiptoner och istället står ett litet Nintendo-internt band för musiken. Det har enligt mig lett till ett av årets bästa spelsoundtrack. Såhär bra musik har jag inte hört i spelserien på åratal.

Det betyder också att det är ruskigt svårt att välja ut en favorit. Mario Kart Stadium är nog den jag melodiöst uppskattar mest men Toads Harbor, Sunshine Airport och Thwomp Ruins har alla charm, för att inte tala om de omgjorda versionerna av gamla låtar som Moo Moo Meadows och Rainbow Road.

Mitt val föll till slut på en låt som verkligen fångade bankänslan. Eftersom jag älskar DK Mountain från Mario Kart: Double Dash är jag partisk gentemot störtloppsbanor och då fanns det bara ett val.

Mount Wario utspelar sig högst upp på toppen av ett snöigt berg. När Lakitus rödljus blir grönt gasar alla fordon ut ur helikoptern och landar på berget. Det som följer är ett störtlopp nerför klippan där glaciärer, vattendrag, granar och värsta slalombacken kommer passeras i ryslig takt. Skarpa svängar och skuttande karts är vardagsmat på Mount Wario. Musikstycket fångar just den hektiska känslan man upplever nerför berget och även delvis de där panikartade skutten man upplever titt som tätt. De starka trumpeterna har utan tvekan huvudrollen samt den nervösa fiolen. Det är musik som i saknad på bättre ord bara rullar fram i rask takt, som växer i intensitet ju längre fram i stycket man kommer och inte slår i bromsen förrän man är nere vid foten av Mount Wario.

Har du spelat Mario Kart 8? Vilket musikstycke älskar du?

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.