2364727-snes_zombiesatemyneighbors

Dagens spelmelodi: Zombies Ate My Neighbours (SNES) – Boss Theme (1993)

Jag trodde aldrig det skulle bli så svårt att välja ut ett stycke musik från LucasArts skräck-shooter med men det visade sig att studion även i detta spel höll sin musikaliska kvalitet riktigt hög. Skälet varför jag landade på bosstemat är för att den fångar upp spelets tema absolut bäst.

Zombies Ate My Neighbours (omdöpt till enbart Zombies i Europa) är en småknäpp och komisk co-op-shooter som inte tar sig på särskilt stort allvar. Vapnen man plockar upp består av vattenpistoler, uppblåsbara clowner, gräsklippare, isglasspinnar och omskakade läskburkar agerar handgranater. Trots detta fåniga innehåll ligger hela spelet på ett skräckfundament. Spelet är ett hyllning till skräckfilmsgenren, från de tidigaste mumie- och UFO-filmerna till 80-talets Fredagen den 13:e och 90-talets Hotet från underjorden.

Kompositören bakom spelets soundtrack heter Joe McDermott. Musikstycket nedan snappar upp element av gammal films musikstil inom den här genren, t.ex. ljuden som börjar skräna 30 sekunder in i låten. Det associerar jag rätt ofta till filmer om marsmänniskor som attackerar och sen har hela melodin en slags pipig orgelkänsla vilket också är ett bra skräckverktyg från gamla dagar. Just detta stycket är dessutom för evigt associerat till att bli jagad genom en labyrint med yxviftande vettvillingar ikläda hockymasker efter sig. Det blir inte mer skräckpastisch än så.

—————————————————————————————————————————————————————-

cover_3-001P.g.a. Zombiehagen-konserten kommer Joystick  fokusera på spelmusik från spel där zombier huserar. Mycket nöje!

Inne på Malmö konserthus vaknar de levande döda till liv den 15 november när premiären av den danska zombiekortfilmen Zombiehagen får sin premiär. Ta chansen och delta i premiären för det unika tillfället att se filmen och höra dess musik framföras live av Malmö symfoniorkester.

Alexander

Alexander Cederholm har ägnat 13 år åt att skriva och tycka till om spel, industrin och kulturen omkring. Inget får Alex mer pepp än givande spelkonversation eller när han finner en artikel med nya unika infallsvinklar. På Joystick-bloggen blir kommer han nu skriva om spelmusik och Joystick-konserten för hela slanten.